Gränsövergång i Salla i Finland Foto: YLE/Arkiv

Gränsövergångar stängs

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland och Finland har kommit överens om att i sex månader stänga två nordliga gränsövergångar mellan Finland och Ryssland för svenskar och andra personer från tredje land.

Två gränsövergångar i norr mellan Finland och Ryssland ska hållas stängd de kommande 180 dagarna. Det är gränsövergångarna i Salla och Raja-Jooseppi och innebär att enbart ryssar och finländare kan korsa gränsen. Det här uppger Barents Observer. Överenskommelsen beslutades tidigare i veckan under ett möte mellan president Putin och den finske presidenten Sauli Niinistö.

– Det här sker i överensstämmelse med våra åtaganden i EU och syftar till att stänga nya, illegala vägar för migranter, säger Sauli Niinistö, enligt nyhetssajten Barents Observer.

Inte tillbaka

Under januari och februari i år korsade 1.500 flyktingar gränsövergångarna i Salla och Raja-Jooseppi in till Finland från Ryssland. Tidigare under hösten kom flyktingar från Ryssland till norra Norge.

Den ryske presidenten underströk att Ryssland inte kommer att ta tillbaka de som tidigare tagit sig över in till Finland.

– När deras visum i Ryssland gått ut kan vi inte längre ta tillbaka dem, sa Putin, enligt Barents Observer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer