Fint pris för monsterfilm från Gällivare

Publicerad

Gällivarefilmaren Daniel Luhmussaari och hans medarbetare kom hem med en av de finaste priserna från en skräckfilmsfestival i Kanada. Han var den verkligen som lyckades skrämma publiken.

Filmen ”Legend of the lake” handlar om ett förmodat sjöodjur i Torneträsk och några ungdomar som ska ta reda på om det finns någon sanning bakom legenden. Att det hela slutar med ond bråd död kan knappast betraktas som någon spoiler.

Sent i går kväll kom Daniel Lehmusaari hem till Gällivare med en Zombear (festivalens motsvarighet till Oscar) för bästa ”scare” från staden Yellowknive i norra Kanada där Dead north film festival hålls varje år.

”Halva salongen hoppade till”

Det var precis det pris han ville ha.

– Javisst, att vinna pris för bästa skrämseleffekt på en festival där 48 andra filmer är med, det är ju riktigt stort, säger han.

Märktes det i salongen att filmen hade önskat effekt?

– Det gjorde det verkligen. Jag satte mig rätt långt bak bara för att kunna ha koll och halva salongen hoppade till när den specifika effekten kom upp. Det märktes klart och tydligt att folk blev rädda för den.

”Det är riktigt stort”

Hur rankar du det här priset i samlingen?

– Det är faktiskt det första priset som jag har vunnit. Jag har varit med på Arctic light filmfestival i Kiruna men de har ju inget pris att dela ut. För mig personligen är det här riktigt stort och jag är väldigt stolt.

Kan man se det som ditt internationella genombrott?

– Ha ha, jag det skulle man kunna kalla det för.

Manuset är skrivet av Björn Olofsson och Roger Bergström har varit producent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer