Palle Andersson och Joakim Perssons snabba agerande gjorde att branden kunde begränsas. Foto: Andreas LindVisa alla (3)
Visa alla (3)

Fiskare och bybor släckte skogsbrand: ”Otäckt”

Publicerad

Under fredagen utspelades ett drama i Jäkna, strax norr om Moskosel. Ett gäng fiskare och bybor agerade snabbt och släckte en skogsbrand – som tros ha startat efter att turister brutit mot eldningsförbudet.

Andreas Lind från Luleå campade tillsammans med sin sambo i området. De var ute och fiskade med båten när de plötsligt fick se en kraftig rökutveckling.

– Vi fick se en rökpelare 400 meter från kanten i vår vindriktining. Då blev det ganska bråttom att ro tillbaka in mot land, säger Andreas Lind.

Strax innan hade två andra fiskare, Palle Andersson och Joakim Persson, också upptäckt röken. De kontaktade räddningstjänsten och körde dit för att få en uppfattning om hur läget såg ut.

Tack vare deras och lokalbefolkningens snabba insatser lyckades man begränsa brandens framfart. Till slut var man ett 20-tal personer som bekämpade branden, som var släckt innan räddningstjänsten hann fram till platsen.

– Det tog tre timmar innan brandbilen var på plats så innan dess fick vi kämpa med att skotta sand och springa med vattenkannor och göra vad vi kunde. Det var väldigt tur att det var vindstilla, annars hade det spridits direkt.

Han fortsätter:

– Det var riktigt otäckt och nog var man lite skraj. Med lite mer vind så hade det varit adjöss med vår fiskecamp. Det var bara 200 meter till närmsta hus.

Bröt mot eldningsförbudet

Man misstänker att ett gäng turister som inte var medvetna om eldningsförbudet i Norrbotten som kan ha orsakat branden.

– Några holländare rökte och hade haft en stor eld på stranden. De har nog inte riktigt kunskapen om vad det innebär att slänga en fimp i skandinavisk torr tallhed när det är 30 grader varmt. De drog och det var nog för att de fick panik när de såg vad som hände, säger Palle Andersson.

”Inget hjältedåd”

Andreas Lind lyfter fram Palle Andersson och Joakim Perssons agerande som hjälteinsatser.

– Brinner det så måste  man försöka släcka det och ser man det så måste man ju larma, så det är väl inget särskilt hjältedåd i det. Det är väl mer otur eller tur att man var där, säger Andersson.

– Däremot var det otroligt rådigt agerande av lokalbefolkningen och några tyska turister som slet som djur för att släcka branden.

Skogsbranden bröt ut norr om Moskosel, i Arvidsjaur kommun. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder i Norrbotten 2018

Mer i ämnet
Palle Andersson och Joakim Perssons snabba agerande gjorde att branden kunde begränsas. Foto: Andreas Lind
Palle Andersson och Joakim Perssons snabba agerande gjorde att branden kunde begränsas. Foto: Andreas Lind
Skogsbranden bröt ut norr om Moskosel, i Arvidsjaur kommun. Foto: SVT