Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fjällräddning i Kiruna

En person ska ha fallit och brutit benet i svår terräng nära Isfallsglaciären på Kebnekaise. Räddningsarbetet har försvårats av dåligt väder, och helikopter har satts in.

Personen ska befinna sig i svår terräng och en ambulanshelikopter har tvingats vända på grund av dåligt väder. En annan typ av helikopter har satts in, då det var svårt nå ända fram till platsen med skoter.

En fjällräddare från alpina gruppen har nått fram till den skadade. Den alpina gruppen består av personer som är specialiserade på att arbeta vid branta stup och klippor. Många av de räddningar som de utför görs med hjälp av vinsch från helikopter.

Vid 17.50-tiden lyfte en helikopter med fjällräddare från Kiruna. Strax före 19-tiden pågick räddningsarbete från helikopter ute på den aktuella platsen.

Vid 20.10-tiden kom beskedet att fjällräddaren tagit sig ner från glaciären och är på väg med den skadade till forskningsstationen i Tarfala.

20.35 meddelas att den skadade är en man i 60-års åldern som förutom benbrottet är nedkyld. Ytterligare en helikopter har skickats till forskningsstationen för att mannen snabbare ska kunna transporteras till kvalificerad sjukvård.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer