• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En av flera fjällrävar som släppts ut i frihet. I klippet hör du om projektet Felles Fjellrev Nord II, projektet där den utrotningshotade fjällräven fått en ny framtid. Foto: Rasmus Törnquist/SVT

Fjällrävens överlevnad säkrad – valpkullarna har ökat drastiskt

Uppdaterad
Publicerad

Fjällräven som under flera år varit utrotningshotad i de nordligaste delarna av Sverige, Finland och Norge har nu en betydligt ljusare framtid. Flera kullar har fötts och lever nu i fjällmiljön. I Norrbotten har det fötts 77 valpar.

EU-finansierade projektet Felles Fjellrev Nord II som startades för att stärka fjällrävstammen i Norden är avslutat. Projektet bedöms ha haft en avgörande betydelse för fjällrävens överlevnad i Sverige Norge och Finland, enligt länsstyrelsen i Norrbotten som varit projektägare.

Samarbetsprojektet mellan Sverige, Norge och Finland var en fortsättning på det tidigare Felles Fjellrev Nord I och har bland annat omfattat fortsatt inventering, forskning, skyddsåtgärder och information till allmänheten.

– Vi har fått 19 kullar i år i Norrbotten med sammanlagt 77 stycken valpar och det är det nästa bästa resultatet sen inventerings början. Bara 2015 hade vi fler men då berodde det på att det var ett ovanligt bra år för fjällämmeln, säger David Bell, projektledare för Felles Fjellrev Nord II.

”Första föryngring på 25 år”

Även Norge och Finland har fått välkomna tillökning.

– Finland har fått sin första föryngring på 25 år, en kull på tre valpar och i Norge gick det också bra med 16 kullar, säger David Bell.

Symboliserar effekten av klimatförändringarna

Fjällräven är listad i EU:s så kallade habitatdirektiv och är av Internationella Naturvårdsunionen (IUCN) utsedd till en av 10 arter som symboliserar effekten av klimatförändringarna.

– Det är viktigt att säga att det fortfarande finns mycket att göra för fjällräven, säger David Bell.

I videon ser du unika bilder från arbetet med fjällrävstammens överlevnad.

Här är några av åtgärderna i Projektet Felles Fjellrev Nord II:

  • Samverkan mellan samarbetsländerna kring förvaltning och forskning
  • Fältinventeringar för att följa upp fjällrävens populationsutveckling
  • Stödutfodring
  • Skyddsjakt på rödräv
  • Forskning på fjällrävens rörelser i landskapet med hjälp av GPS-positionering
  • Genetiska analyser
  • Informationskampanjer
  • Skyddsåtgärder för att förhindra angrepp från kungsörn vid lyor där valpöverlevnaden är låg

Källa: Länsstyrelsen i Norrbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.