Fler bedrägerier i Norrbotten

Publicerad

Bedrägeribrotten ökar i Norrbotten och framförallt ökar bedrägerierna på internet och idag satt ett antal poliser från länet på skolbänken för att lära sig mer.

Thomas Bäcker har tidigare jobbat som polis och idag berättade han för Poliser om vad han ser som de senaste och vanligaste brotten på nätet.

-Ett typiskt bedrägeri är vad vi brukar kalla för bankkontobedrägeri, du säger att du har något att sälja och ber om en överföring till ditt bankkonto och vi vanliga människor förstår ofta inte att det kan finnas så oärliga människor och dessutom så korkade att de tar in pengarna på sitt kontot och sedan inte skicka någon vara, så det är så det typiska nätbrottet ser ut, säger Thomas Bäcker, säkerhetsansvarig på Blocket.

Målvakter

Det handlar ofta om så kallade målvakter som alltså lätt kan spåras av Polisen. Ungefär som när en person står som ägare till en stor mängd personbilar som aldrig skattas och som ständigt får parkeringsböter.

Och bedrägerierna på nätet har ökat rejält på senare år i Norrbotten.

Sedan år 2006 fram till 2013 har bedrägerierna ökat med 25 procent. Mest ökar bedrägerierna på nätet, från bara ett fåtal 2006 till över 400 förra året. Och nu ökar också brotten där någon annans personnummer används.

-Det kan ju vara att man ansöker om lån i någon annans namn eller att man beställer varor på någon hemsida i någon annans namn och skickar fakturan dit och skickar varorna någon annanstans, säger Andreas Nyberg, förundersökningsledare på Polisen.

Handfast råd

En annan variant är när bedragaren utger sig för att representera en bank eller ett företag som vill ha reda på kontouppgifter eller siffrorna som står på bankkortet.

-Det kallas för fishing eller nätfiske där folk runt omkring i världen vill ta reda på dina kortuppgifter för att sedan kunna handla med kortet. Men det man ska komma ihåg är att det inte finns någon bank, företag eller myndighet som kommer att skicka ut mail med länkar där man ber om den här informationen, säger Thomas Bäcker, säkerhetsansvarig på Blocket.

Till sist ett handfast råd till den som vill göra affärer på nätet.

-Skicka aldrig pengar till någons bankkonto som du inte känner och om du är säljare så ska du inte heller ta emot betalning på ditt bankkonto eftersom du inte kan vara säker på vem det är som sätter in pengarna, säger Thomas Bäcker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer