Luleå är en av fyra kommuner i Norrbotten där invånarna blir fler. I majoriteten av länets kommuner så är det ingen befolkningstillväxt.

Norrbottningarna blir fler – i ett fåtal kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Norrbottningarna blir fler har de flesta av länets kommuner ett krympande invånarantal, det visar SCB:s senaste befolkningsstatistik.

 År 2017 ökade antalet folkbokförda norrbottningar med 725 personer jämfört med föregående år, men ökningen skedde bara i fyra av Norrbottens 14 kommuner.

 Invånarna blev fler Luleå, Boden, Piteå och Älvsbyn.

Ökningen beror till största delen på invandringsöverskottet, för det är bara i Luleå fler föddes än dog under 2017.

Vill skapa förutsättningar

– En stor del av inflyttningen är från utlandet och invandringens betydelse för folkökningen är fortsatt viktig för Norrbotten. Därför behöver vi fokusera på arbete med att skapa förutsättningar för de nyanlända att varaktigt bosätta sig i Norrbotten, säger regionrådet Maria Stenberg (S).

Skapa förutsättningar

Hon tycker att det är glädjande att befolkningsökningen är stark i kustkommunerna men att även de andra Norrbottens kommunerna behöver växa:

– För att fler kommuner ska kunna öka sin befolkning ska vi fortsätta att arbeta med vår attraktivitet genom att skapa förutsättningar för goda livsmiljöer, utbildningsmöjligheter, kommunikationer och ett dynamiskt näringsliv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.