På äldreboendet i Karesuando i Kiruna kommun är fyra äldre konstaterat smittade med covid-19 varav en har dött. Flera anställda är också smittade. Foto: Johan Palomäki/Oddasat

Fler konstaterat coronasmittade på äldreboendet i Karesuando

Uppdaterad
Publicerad

Ytteligare personer har nu konstaterats smittade med covid-19 på äldreboendet i Karesuando. Det innebär att totalt fyra äldre på boendet bekräftats smittade varav en har dött och sex anställda har också visat sig ha viruset.

Efter det första fallet konstaterades har Kiruna kommun jobbat intensivt. Det handlar både om att ta tester men också ta in extra personal som kan stötta upp.

– Vi försöker förstärka upp bemanningen på boendet, säger Håkan Dahlqvist som är socialchef i kommunen.

Coronaviruset i Norrbotten

– Hittills har vi tagit in ytterligare sex personer och vi försöker få tag i fler. Dels handlar det om att täcka upp för de som är konstaterat smittade. Dessutom är kohortvård, där man separerar sjuka och friska, mer resurskrävande.

Inga fall inom hemtjänsten

Än så länge har inga fall av covid-19 konstaterats inom hemtjänsten.

– De som vi har uppmärksamma finns på boendet, säger Håkan Dahlqvist.

– Det är en hög medelålder och en utsatt grupp på det här boendet. Personalen signalerar att symptomen varit milda.

Testar ni hela personalstyrkan?

– Ja, vi testar alla brukare och personal. Under torsdagen vid lunch är alla utom fem personer testade. Men ännu har jag inte fått resultatet av alla testerna, säger Håkan Dahlqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet