”Vi har inget avancerat hemvårdsteam i Norrbotten, vi har bara palliativa rådgivnignsköterskor”, säger Bodil Stridsman.

Allt fler vårdas hemma i livets slutskede

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler svenskar vårdas i hemmet i livets slutskede.

Men vilket stöd de anhöriga får från sjukvården varierar stort i landet.

Många vill inte ens ta ordet döden i sin mun, än mindre planera inför det oundvikliga. Ändå är de flestas sista önskan; att få dö hemma, enligt internationella och svenska studier.

Men att vårda en anhörig hemma i livets slutskede kan vara både vackert och svårt på samma gång. Och ena sidan fint att uppfylla en sista önskan och andra sidan ett tufft ansvar att bära på sina axlar.

– Det kan vara så att det blir för tufft att vara hemma. Anhöriga hinner inte sova, orkar inte med att vara hemma och sköta om och då får man ångra sig, man har en returväg från hemmet, säger Bodil Stridsman, palliativ rådgivningssköterska.

Inget avancerat team i Norrbotten

På en del håll landet erbjuds man ett avancerat hemvårdsteam som sköter den döende i hemmet.

I Norrbotten är det hemsjukvårdens sjuksköterska som sköter om patienten i hemmet med stöd av palliativa rådgivningsteamets sjuksköterska.

– Vi valde att ha palliativa rådgivningsjuksköterskor som stöder hemsjukvårdens sjuksköterskor, säger Bodil Stridsman.

– För det är så långa avstånd i Norrbotten.

”Hoppas fler ska vårdas hemma”

Men fortfarande så vårdas de flesta i livets slutskede på särskilda boenden och på sjukhus.

Samtidigt har antalet norrbottningar som vårdats hemma fram tills sin död mer än fördubblats på tio år, även om det handlar om en liten procent.

Av drygt 200 personer som dog i norrbotten 2007, vårdades 2 personer hemma i livets slutskede. Och 2016 då drygt 1500 personer dog, vårdades 38 personer i hemmet.

– Vi i regionen hoppas att fler ska kunna vårdas hemma i slutskedet som önskar det, säger Charlotta Qvist, som också är rådgivningssjuksköterska i palliativa rådgivningsteamet Luleå/Boden

Tekniken har utvecklats

En anledning till att fler väljer att vårda hemma kan bero på att teknikförutsättningarna utvecklats. En annan kan vara att antalet vårdplatser för patienter i livets slutskede minskat de senaste åren.

Samtidigt avlider var femte patient på Norrbottens sjukhus ensamma utan närvaro av anhöriga eller personal.

Och inte ens hälften av de patienter som vårdades i livets slutskede inom region Norrbotten smärtskattades under sin sista levnadsvecka, enligt Svenska palliativregistret 2016.

Och det går inte att bortse från att den växande trenden att vårda hemma gynnar sjukvården rent ekonomiskt.

– Visst blir det besparingar, alltså anhöriga gör ett otroligt arbete i dag , säger Charlotta Qvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.