I dag var det tomt på Tunastranden i Luleå, men trots att tre fall av magsjuka har rapporterats efter bad på platsen dröjde det innan kommunen satte upp en varningsskylt.

Flera fall av magsjuka efter bad i Luleå – trots det dröjde kommunens varningsskylt

Uppdaterad
Publicerad

Tre fall av magsjuka har rapporterats in efter att Luleå kommun under tisdagen gick ut med avrådan från att bada vid Tunastranden i Luleå och i dag har nya vattenprover tagits.

Skäggdoppingen och hennes ungar får ha Tunastranden för sig själva, trots sommarvärmen. Under tisdagen gick Luleå kommun ut med en avrådan från bad efter att vattenprov visat att vattnet var otjänligt att bada i.

Det råder stor risk att få diarré och kräkningar om man får i sig av badvattnet eftersom det innehöll en stor mängd bakterier vid provtagningstillfället.

Ingen varningsskylt

En mamma med små barn har hört av sig till miljöinspektörerna och berättat om magsjuka som uppstått hos dem som badat vid stranden.

Trots det satt det fortfarande under förmiddagen ingen skylt om avrådan vid stranden. Under tiden SVT var där kom det badare ovetandes om avrådan. Också Mia Blomberg, miljöinspektör vid Luleå kommun kommer förbi. Hon råder att avstå från bad längs hela sträckan Tuna / Mjölkudden så länge.

– Ja, välj något annat bad så länge, säger hon.

Hon fortsätter:

– Jag ville komma och se om skylten kommit upp, säger Mia Blomberg, annars ska jag själv hämta hit den och sätta upp den om den är färdig.

Skylt på tillverkning

Hon berättar att kommunen har satt igång och tillverkat en skylt och att det därför tagit så lång tid.

Men varför har ni inte bara satt upp preliminära lappar i väntan på den ”riktiga” skylten?

– Det är väl ingen sån som tar sådana lappar på allvar? säger hon.

– Skyltar som sätts upp försvinner då och då för att någon rycker lös dem, säger Joel Domeij, miljöinspektör vid kommunen. Just igår fanns det inga skyltar att tillgå, men vi startade tillverkning av en skylt i morse och den är snart klar att sättas ut. Vi har inte negligerat risken med att det är otjänligt badvatten. Vi gick ut med ett pressmeddelande direkt.

Vet inte vad det beror på

Kommunen vet i dagsläget inte vad den höga bakteriemängden beror på men miljöinspektör Joel  Domeij säger att det kan vara tillfälligt också.

– Det kan vara en båt i hamnen bredvid som tömt sin potta eller ett barn som råkat bajsa i vattnet. 

I morse togs ett nytt vattenprov vid Tunastranden. Preliminärt svar kommer på fredag och nästa vecka kommer det fullständiga svaret.

– Får vi ett till prov som är otjänligt då måste vi naturligtvis titta djupare på vad det kan bero på, säger Joel Domeij. 

Då tittar man till exempel på om det kan finnas läckande avloppsrör eller om småbåtshamnen behöver se över sina rutiner.

Nya vattenprover

Tunastranden är ett av de bad som Luleå kommun skyltat som badplats. Det gör man med badplatser som man räknar har fler än 200 besökare per dag. På dessa platser tar kommunen vattenprover för att hålla kolla på vattenkvalitén. 

Det kommer också att tas ett extra prov vid Storsand idag, som tidigare i sommar var avstängt på grund av avloppsutsläpp.

Badare vid Zinksundet har också berättat att fem av sex barn blev magsjuka efter att ha badat där så har det kommit önskemål om provtagning där med. Men Zinksundet räknas inte som en offentlig badplats och därför kommer inga prover att tas där hälsar de ansvariga miljöinspektörerna.  

LISTA SÅ HÄR KLASSAS VATTENPROVERNA

  • tjänligt (vattnet innehåller en liten mängd bakterier) 
  • tjänligt med anmärkning (förhöjd mängd bakterier)
  • otjänligt (stor mängd bakterier) 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.