Älvsbyn

Flera företagare i personlig konkurs efter misstänkt bedrägeri

Uppdaterad
Publicerad

En man från Älvsbyn misstänks ha lurat till sig sammanlagt 17 miljoner av vänner och bekanta. Det rapporterar Piteå-tidningen om som också har pratat med flera av de drabbade.

Det var i mars som den misstänkta mannen greps och även om han släpptes efter häktningsförhandlingen har utredningen fortsatt. Enligt uppgifter till Piteå-tidningen har mannen fått ett flertal företagare i Älvsbyn att låna ut så stora summor att de till slut själva gått i personlig konkurs.

Företagare hotade med mordbrand

De drabbade personerna har lånat ut pengar efter löften om att få tillbaka dem snabbt och med stor ränta. Det hela har pågått sedan 2016 utan att någon av långivarna fått tillbaka sina pengar. En av företagarna blev så desperat att han hotade att bränna ner den misstänkte bedragarens barns hus.  Och han är inte ensam om att vara arg. Flera av de drabbade har gått i personlig konkurs och några misstänks dessutom för olaga hot då de hotat mannen i ett försök att få tillbaka pengarna.

Totalt handlar det om 17 miljoner som mannen ska ha lurat till sig och som polisen nu utreder. Åklagaren Niklas Jeppsson som leder utredningen säger till tidningen att han i nuläget inte vill kommentera ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.