Kristinehamns kommun vill söka tillstånd för att starta en yrkeshögskoleutbildning för lokförare för att möta behovet. Foto: TT

Larm om livsfarligt spårspring

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket slår larm om livsfarligt spårspring över järnvägsspåret i Kalix. På senare tid har det kommit flera larm om

uppklippta järnvägsstängsel och personer på spåret.

– Vi har fått in flera rapporter från lokförare om människor som genat över spåren till fots, med skoter, och på skidor. Våra entreprenörer har varit och lagat uppklippta järvägsstängsel flera gånger på kort tid, säger Trafikverkets kommunikatör, Therese Lantto.

Flera faror

Enligt Trafikverket är det störst problem vid det gamla eljusspåret i Kalix.

– Folk vill spara några sekunder och riskerar sina liv, säger Therese Lantto.

Hon poängterar att många tåg i dag är både tystare och snabbare än vad många kanske tror.

– Att gena över järnvägsspår är livsfarligt. Man kan bli påkörd av tågen eller komma i närheten av kontaktledningar som innehåller 16.000 volt, säger Therese Lantto.

Larm om lokförarna

För lokförarna är det en mycket obehaglig upplevelse att se människor vid järnvägsspåret.

– Ur arbetsmiljösynpunkt är det ett stort problem för lokförarna. Deras största skräck är att köra på någon, säger Therse Lantto.

Uppklippta järnvägsstängsel innebär också att renar och vilt kommer upp på spåren.

–  Det är olagligt att gena över järnvägen och den som blir upptäckt kan räkna med 3.000 kronor i böter, säger Therese Lantto.

Enligt Trafikverket omkommer det årligen 70 till 110 människor på grund av att de har befunnit sig på spårområdet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.