Genrebild. Vilt kan leta sig upp på vägarna på grund av snömängderna. Foto: TT

Flera viltolyckor i Norrbotten

Publicerad

Flera renolyckor har under morgonen uppdagats i Norrbotten. I två fall har förarna undlåtit att rapportera in olyckorna till polisen.

Det är upp till en meters snödjup på många håll i Norrbotten och det här betyder att många djur söker sig upp på vägarna. Detta i sin tur ökar risken för viltolyckor.

– Det är bra om bilisterna tänker på att det kan komma upp djur på vägbanan och anpassar hastigheten. Det är också viktigt att man respekterar varningsskyltar för vilt och ren, säger Marie Andersson, kommunikatör på polisens regionledningscentral till SVT Norrbotten.

I Norrbotten upptäcktes flera renpåkörningar under morgontimmarna, men bara i ett fall har föraren rapporterat in händelsen till polisen.

– Att köra på ett djur är inget brott, men att inte höra av sig till polisen är det, säger Marie Andersson.

– Man ska höra av sig i rimlig tid efter olyckan så att vi kan kontakta samebyn eller ringa ut en eftersöksjägare som kan kontrollera djurets tillstånd. Det är för att undvika onödigt lidande för djuren, säger Marie Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer