Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Direktionens ordförande Tomas Vedestig (SJVP) förklarar hur han ser på situationen på länskostmuseet. Foto: SVT

Flera sjukskrivningar och uppsägningar på länskonstmuseet i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad
Det nya länskonstmuseet i Kiruna har inte bara problem med vattenläckage och väggar som måste rivas. På grund av den psykosociala miljön på arbetsplatsen har två personer sagt upp sig och en är sjukskriven. Kvar just nu är bara museichefen och projektledaren.

Länskonstmuseet öppnade samtidigt som det nya stadshuset i Kiruna invigdes i november förra året. Museets lokaler finns på fyra våningsplan i stadshusets innandöme.

Den första utställningen fick genomföras under stor tidspress och hängdes samtidigt som byggarbeten fortfarande pågick. Då började också samarbetsproblemen på arbetsplatsen.

Kartläggning visade sociala problem

Kirunahälsan kontaktades av skyddsombudet i november som efter en kartläggning konstaterade att det fanns organisatoriska och sociala problem. Men arbetet för att åtgärda problemen har dragit ut på tiden eftersom det har dröjt innan den nya politiskt styrda direktionen har kommit på plats efter valet.

Först i april valdes sjukvårdspartisten Tomas Vedestig från Övertorneå till ny ordförande och han har nyligen börjat sätta sig in i verksamheten och problemen.

Stängning berodde på läckage – och arbetsmiljö

Samtidigt har också det också uppstått problem med museets fysiska konstruktion med vattenläckage på det översta våningsplanet och en vägg som måste byggas om på plan två och tre. I april stängdes också länskonstmuseet, som det har kommunicerats för reparation och ombyggnation. Men enligt vad SVT erfar handlar stängingen minst lika mycket om den psykosociala arbetsmiljön.

Tre av fem är borta

Nu planeras för återöppning i september och ny utställning. Men med tanke på att tre av fem anställda antingen har sagt upp sig eller är sjukskrivna är det oklart hur verksamheten ska fungera och hur den planerade nya utställningen ska kunna genomföras.

I klippet hör ni hur direktionens ordförande Tomas Vedestig (Sjvp) ser på situationen på länskostmuseet. Länskonstmuseet finansieras gemensamt av Kiruna kommun och Region Norrbotten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer