SMHI varnar för höga vattenflöden. Foto: TT

Flera varningar för höga vattenflöden i länet

Uppdaterad
Publicerad
SMHI har under måndagen utfärdat sex varningar för höga vattenflöden, bara i Norrbottens läns inland.

Anledningen till varningarna är snösmältning som orsakas på grund av höga temperaturer.  
Av varningarna gällande inlandet är för tillfället fem av dem klass 1-varningar medan en är en klass 2-varning. Att det skulle bli en ännu högre varning inom snar framtid är ingenting som Bent Göransson, vakthavande hydrolog vid SMHI ser tecken på just nu.  
- Prognoserna går lite fram och tillbaka. Två faktorer som är viktiga förutom mycket snö är temperatur och nederbörd.


Olika påverkan på olika platser

Hur olika platser påverkas av de olika varningarna kan skilja sig åt, menar hydrologen. Han uppmanar därför folk att hålla koll på eventuella varningar och uppdateringar av dessa.  
– Titta på varningarna och följ med i utvecklngen. Har vi en klass 1 ute är det bra att vara beredd med att vidta eventuella åtgärder om det blir en klass 2-varning, men lokala aktörer vet bäst kring vad som eventuellt behövs i området.
– De aktörer som finns på platserna vet vad det kan bli för konsekvenser på den aktuella platsen.

Varningar på andra ställen i länet

Utöver de varningar som gäller inlandet, har även en klass 1 varning gällande höga vattenflöden utfärdats i södra delen av norra Lapplandsfjällen, två varningar i Norrbottens kustland. Enligt SMHI finns det risk för gräsbrand både i Norrbottens läns inland och kustland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer