Tre kvinnor i Gällivare döms till fängelse för inblandning i en mordbrand. Foto: Henrik Montgomery/TT

Flerbarnsmamma döms till fängelse för mordbrand

Uppdaterad
Publicerad

Tre kvinnor i Gällivare har dömts efter bränderna i ett flerfamiljshus i somras. En 38-årig flerbarnsmamma får tre års fängelse för bland annat grov mordbrand. En tonåring och en kvinna i 75-årsåldern, får även de fängelsestraff för inblandning i händelsen.

På morgonen den 5 juli började det brinna i ett trapphus i ett trevåningshus i Gällivare. Det fanns tändvätska uthällt och när räddningstjänsten kom till platsen hade elden slocknat av sig själv, men senare på dagen kom ett nytt larm från samma hyreshus. Det brann i hallen i en lägenhet där det befann sig tre kvinnor och flera barn.

Befann sig i lägenheten

Lägenhetens hyresgäst var den 38-åriga kvinnan som förutom sina övriga barn hade hemma sin tonårsdotter och i bostaden fanns också kvinnan i 75-årsåldern, som är vän till de nu dömda kvinnorna.

Branden kunde släckas av räddningspersonal.

Polisen fattade misstanlar

Den 38-åriga kvinnan pekade ut sin ex-man som skyldig men efter polisförhör och husrannsakan riktades i stället misstankarna mot henne själv.

Misstankarna kom sedan att gälla tonårsdottern och kvinna i 75-årsåldern.

Den 38-åriga kvinnan döms till tre års fängelse för mordbrand, grov falsk beskyllning och falsk tillvitelse. Hon ska också betala skadestånd till barnen som befann sig i lägenheten och till sin ex-man, på sammanlagt 344 000 kronor.

Förnekar brott

Kvinnans tonårsdotter frikänns för grov mordbrand men döms till sex månaders fängelse samt skadestånd för grov falsk beskyllning och falsk tillvitelse. Gällivare tingsrätt sänker straffet på grund av hennes ålder.

Kvinnan i 75-årsåldern döms för grov falsk beskyllning till sex månaders fängelse och skadestånd. Även hon frikänns för grov mordbrand.

En vårdnadstvist ska ha pekats ut som ett motiv för händelsen, men de nu dömda kvinnorna nekar samtliga till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.