Straffet skärps för flerbarnsmamman i Gällivare som dömts för mordbrand. Foto: Johan Nilsson/TT

Flerbarnsmamma i Gällivare får skärpt fängelsestraff för mordbrand

Uppdaterad
Publicerad

Den 38-åriga flerbarnsmamman som dömts till tre års fängelse av Gällivare tingsrätt för grov mordbrand döms nu till ett längre fängelsestraff på fyra år och sex månader. Det är Hovrätten för Övre Norrland som skärper straffet.

Det var en morgon i juli som det började brinna i ett trapphus i ett trevåningshus i Gällivare. Det fanns tändvätska uthällt och när räddningstjänsten kom till platsen hade elden slocknat av sig själv, men senare på dagen kom ett nytt larm från samma hyreshus. Det brann i hallen i en lägenhet som hyrdes av den 38-åriga kvinnan.

Barnen var i lägenheten

Enligt domen från Gällivare tingsrätt ska kvinnan ha satt eld på sin egen hall med hjälp av tändvätska, samtidigt som fem barn befann sig i lägenheten.

Hovrätten anser i sin dom att gärningen ”präglats av stor hänsynslöshet”  då branden anlagts vid lägenhetsdörren och det därför inte gick att fly via trapphuset. 

Av utredningen i målet framgår att lägenheten, på grund av de rökgaser som hade hunnit utvecklas, bara var minuter från att övertändas när räddningstjänsten påbörjade sin insats.

Exman pekades ut som skyldig

I samband med branden fanns även 38-åringens tonårsdotter och en kvinna i 75-årsåldern, vän till familjen, i bostaden.

Kvinnorna ska ha pekat ut 38-åringens före detta man som skyldig till branden men tingsrätten menade i sin dom att mannen inte kan ha varit på platsen när branden startade.

Både tonårsdottern och den äldre kvinnan var till en början misstänkta för inblandning i branden men frikändes från det. I stället dömdes de för grov falsk beskyllning och falsk tillvitelse och kvinnan i 75-årsåldern dömdes även för grov falsk beskyllning.

Det var i november 2022 som flerbarnsmamman och de två andra kvinnorna dömdes av Gällivare tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.