Arkivbild på ett Jas-plan. Foto: Saab

Flygdrama på F21 – pilot landade med trasigt landningsställ

Publicerad

Ett flygplan på flygflottiljen F21 i Luleå fick fel på sitt landningsställ – då tvingades piloten välja mellan att skjuta ut sig ur planet eller försöka landa utan att stället var helt nedfällt.

Strax efter 15-tiden idag fick ett Jas Gripen från F21 i Luleå fel på sitt landningsställ vilket gjorde att ett varningslarm löste ut i flygplanet. Piloten ställdes då inför ett val där han antingen hade fått landa planet ute i vattnet och skjuta ut sig sig själv ur cockpit innan, eller försöka landa trots att stället inte fällts ut ordentligt.

– Han flög över flygledartornet flera gånger. Sen försökte andra från hans division se hur det låg till med landningsstället eftersom han inte kunde fälla ut det ordentligt. Till slut hade piloten två val, antingen landa med ett misstänkt defekt ställ eller skjuta ut sig och vi skickade ut en helikopter om så skulle ske, säger Anders Lännholm, räddningsledare vid sjö- och flygräddningscentralen.

Lyckades landa

Piloten valde att försöka  landa med det defekta landningsstället och gjorde det med stor framgång.

– Han gjorde det alldeles förträffligt, lugnt och försiktigt så att stället inte vek sig. Det blev lite skador på planet och däck så nu ska de försöka bogsera bort det.

– Det är svåra val man står inför, men flygvapnets piloter är duktiga killar så han löste det där väldigt bra.

Gemensamt beslut

Piloten fattade beslutet efter att ha haft ständig kontakt med andra personer som tillhör samma division.

  – Killarna kollade med kikare och annat för att se hur det såg ut. Man förde en diskussion om vilket alternativ man skulle ta och nu blev det detta.

Flygvapnet kommer nu att göra en utredning för att ta reda på vad det var som orsakade felet.

– Det viktigaste var ju att piloten skulle komma ut på ett säkert sätt. Efter landningen drog han upp huven, klev ner på vingen och ner på backen så det gick lugnt till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer