De små flygplatserna i Norrbotten och Västerbotten startar ett samarbete för att klara av framitdens kompetenskrav Foto: Trafikverket.

Så ska de små flygplatserna i Norrbotten och Västerbotten klara framtiden

Uppdaterad
Publicerad

Sex olika flygplatser i Norrbotten och Västerbotten startar ett samarbete för att klara av att säkra de kompetenskrav som finns ute på flygplatserna.

Det är flygplatserna i Gällivare, Pajala, Arvidsjaur, Lycksele, Hemavan/Tärnaby och Vilhelmina som nu gör gemensam sak när det gäller att utbilda personal. Exempel på aktuella utbildningar är fackengelska, motorsågsskurser och chefskurser. De krav på utbildningar och certifieringar som ställs på  anställda på en liten flygplats är lika höga som på en stor flygplats som Arlanda.

”Kraven är stentuffa”

Förhoppningen är att spara miljontals kronor på samarbetet där det också ingår att flygplatserna kan låna personal av varandra vid arbetstoppar.

– Utbildningar är mycket dyra att genomföra. Men om vi kan samsas om dem så kan vi fördela våra resurser effektivare, få ned kostnaderna och dessutom kunna hålla fler utbildningar för vår personal, säger Johan Hagelberg, flygplatschef och vd på Vilhelmina flygplats i ett pressmeddelande.

Han fortsätter:

– Kraven är stentuffa. Att vi samarbetar kan vara avgörande för vår framtid

Initiativ från Arvidsjaur flygplats

Samarbetet har även bidragit till att flygplatserna tagit fram ett digitalt kursmaterial för hantering av farligt gods. En utbildning som personalen behöver gå vartannat år enligt de säkerhetsregler som finns.

– Men i och med den digitala varianten slipper vi åka till Stockholm varje gång och göra den. Det sparar mycket pengar och tid. Samtidigt är det en produkt som vi kommer att kunna erbjuda andra flygplatser i landet som har samma behov som oss, säger Ralf Lundberg, flygplatschef vid Arvidsjaur flygplats och initiativtagare till projektet.

Europeiska socialfonden har gått in och stöttat samarbetsprojektet mellan flygplatserna i norr.

Om Flygplatser i Norr:

  • Det är ett samarbete mellan Gällivare, Pajala, Arvidsjaur, Lycksele, Hemavan/Tärnaby och Vilhelmina flygplats.  
  •  Projektet har resulterat i jämställdhetsinsatser, ny digital utbildningsprodukt, utbyte av personal och utbildningar.  
  • Medfinansieras av Europeiska socialfonden (ESF).  
  •  Det övergripande målet är, genom kompetenshöjande åtgärder, säkra deltagande flygplatsers kompetensförsörjning på kort och lång sikt.  
  •  Syfte är stärka individens ställning på arbetsmarknaden och öka omställningsförmågan för deltagande arbetsplatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.