Foto: SVT

Flygstaben svarar på kritiken mot ”Dallasjeeparna”

Publicerad

Flygstaben svarar på Peter Frankkilas, skyddsombudet på F 21, kritik mot de så kallade ”Dallasjeeparna”. Enligt Flygstaben handlar det hela om ekonomi.

Flygstaben vid Försvarsmakten svarar skriftligen på kritiken i ett mail till SVT. Man menar att det hela handlar om ekonomiska avvägningar.

”Behovet av nya klargöringsfordon är stort och väl känt, inte minst med hänsyn till säkerheten för vår personal men även ur ett förmågeperspektiv.

Plan att omsätta de gamla klargöringsfordonen har funnits under lång tid men av olika anledningar, bland annat att det inte funnits ekonomi för anskaffning, gör att vi i dag inte har några nya fordon.”

De skriver också: ”Tillförs vi ekonomi är detta ett av de prioriterade områdena för flygvapnet.”

Man menar att de klargörningsfordon som används är godkända och att besiktning av fordonen genomförs enligt rutin.

När det gäller säkerheten i bilarna skriver man att: ”Inom verksamhetssäkerheten är riksbedömning en del av verksamheten och dessa ska genomföras inför exempelvis övningar för att identifiera risker.”

Man skriver även att: ”Det finns inte något ramavtal för anskaffning och att materielanskaffningsprocessen som möter dagens och framtidens behov tar tid är en ytterligare anledning till att vi idag står kvar med de gamla klargöringsfordonen.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer