Trafikplikt ska gälla för flyg till och från Luleå och Kiruna. Foto: Tommy Forsgren

Flygtrafik till Luleå och Kiruna säkras

Uppdaterad
Publicerad
Regeringen inför trafikplikt på två flyglinjer i Norrbotten för att säkerställa samhällsviktiga transporter. Det gäller flygtrafik från Kiruna och Luleå till Arlanda.

– Det är glädjande att regeringen tagit detta beslut. På detta sätt säkerställs snabba transporter av såväl utrustning som personal till regionen, säger Kennet Backgård (SJP), regionstyrelsens ordförande i ett uttalande.

Totalt ska flygtrafiken upphandlas på åtta linjer, från Arlanda till Kiruna, Luleå, Umeå, Östersund, Skellefteå, Örnsköldsvik, Sundsvall och Visby.

Trafiken ska upphandlas med så kallad trafikplikt, där staten betalar flygbolagen för att upprätthålla en viss trafik. Trafikverket har fått i uppdrag att ”skyndsamt” upphandla trafik för maximalt 105 miljoner kronor under högst fem månader. Upphandlingen ska göras en månad åt gången.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet