LLT:s marknadschef Eva Holmberg säger att bussbolaget ska utbilda ensamkommande flyktingbarn hur man åker buss. Foto: SVT

Flyktingbarn ska utbildas i bussåkande

Publicerad

LLT:s representanter vill arbeta i fred och bolagets plan nu är att utbilda ensamkommande flyktingbarn i hur man åker buss.

– Utbildas kan man säga. Men de ska få information hur det fungerar med busskort och vad som händer om man förlorar det och hur det fungerar med busshållplatser, säger Andreas Hallikainen, enhetschef på Nordkalottens boende.

Bussbolagets marknadschef Eva Holmberg säger till SVT Nyheter Norrbotten att det handlar om ett arbetsmöte mellan de två kommunala verksamheternas representanter – inte ett krismöte.

Och hennes förklaring till att det hålls på hemlig plats är tids och att ansvariga ska träffas utan att media lägger sig i.

Utbildar flyktingbarn

Var ska mötet hållas?

Det behöver jag inte tala om för dig , säger Eva Holmberg.

Men jobbar inte du inom en kommunal verksamhet där offentlighetsprincipen gäller?

– Jo, det gör jag ju, men varför kan inte vi få arbeta i fred? Det här är ett vanligt reklamationsärende och jag har kallat till ett möte för att det rörde sig om så många personer.

Vad handlar det hemliga mötet om?

– Det är ett arbetsmöte för att planera in ett informationsmöte med personalen och de ensamkommande flyktingbarnen om vad som krävs för att bussresorna ska fungera så smidigt som möjligt och förhoppningsvis kan vi informera dem på deras eget språk.

– Det är vad mötet kommer att sluta med, en planering och ett tidschema för det, säger Eva Holmberg.

Så de ensamkommande flyktingbarnen ska utbildas i att åka buss?

– De ska utbildas i hur det är att åka buss och hur lokaltrafiken fungerar i Sverige. 

Tolkningar och skevheter

När det gäller själva sakfrågan så tror LLT fortfarande på busschaufförens uppgifter om vad som hänt – att det var de ensamkommande flyktingbarnens fel.

– Jag har inte fått några indikationer som gör att jag behöver ändra min uppfattning, men det finns två sidor av den här historien och det kan ju vara så att ingen av de stämmer. Det handlar ju om människor, då blir det tolkningar och skevheter, säger Eva Holmberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer