Antalet asylsökande flyktingar har minskat drastiskt och påverkar bland annat arbetstillfällena i Norrbottens kommunerna.

Flyktingmottagandet minskar drastiskt

Uppdaterad
Publicerad

Antalet asylsökande flyktingar har minskat drastiskt. Därmed har också många arbetstillfällen kring flyktingmottagningen försvunnit i norra Sverige och mer nedskärningar ska det bli.

År 2015 sökte ett rekordantal flyktingar asyl i Sverige. 163.000 sökte uppehållstillstånd här. Sedan dess har flyktingströmmen minskat med hela 85 procent och i år har 25.000 personer sökt asyl här.

Vitamininjektion och arbetstillfällen

Det minskade antalet asylsökande påverkar landets kommuner som till exempel Övertorneå där två asylboenden har lagts ner. Kvar finns två hem för ensamkommande flyktingbarn.

Ett av asylboendena var Övertorneås hotell som gick i konkurs efter att Migrationsverket sade upp avtalet med ägaren.

– Det är klart att det är tråkigt med konkursen, säger kommunalrådet Tomas Mörtberg. Den nya ägaren hann ha hotellet i tre månader innan Migrationsverket meddelade att asylboendet skulle upphöra.

Kommunalrådet menar också att flyktingarna har varit en vitamininjektion på många sätt för Övertorneå kommun.

– Förra året var nästan en tredjedel av eleverna i skolan flyktingbarn och de var välkomna eftersom vi har gott om plats i skolan, säger han. Dessutom har flyktingar gett några arbetstillfällen till Övertorneå.

Var tredje asylplats borta

Migrationsverkets Region Nord hade som mest 12.000 asylplatser i de fyra nordligaste länen för två år sedan. Var tredje asylplats har lagts ned sedan dess. I dag finns det 8.000 asylplatser kvar.

Det har också inneburit neddragningar av hundra tjänster.

– I dag har vi tretton mottagningsenheter i Norrland men efter årsskiftet kommer det att läggas ner några, osäkert ännu hur många, men kanske 4-6 enheter ska upphöra, berättar regionchefen Håkan Hansi på Migrationsverket.

Lång väntan på asylbeslut

Samtidigt som själva asylmottagning sysselsätter färre personer så går handläggning av asylansökningar på högtryck.

– Vi behöver anställa fler personer för att hinna ikapp med asylansökningarna. Idag får många vänta två år innan de får ett beslut, berättar Håkan Hansi.

Hemskickandet av ensamkommande barn från Afghanistan fortsätter. Bara de med uppenbara skyddsbehov får stanna berättar Håkan Hansi. Syrierna däremot har lättast att få asyl i Sverige fortfarande.

Kan en liknande situation som för två år sedan uppstå igen?

– Ett är säkert och det är det att vi inte vet. Mycket kan hända ute i världen som nu till exempel i Kurdistan med självständighetsomröstningen, säger Håkan Hansi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.