Foto: SVT

Sa nej till SD – fick ta emot hot

Publicerad

Efter att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson stoppats från att hålla ett möte på Folkets hus i Gällivare har föreningen blivit överösta med kommentarer men också av hot. Folkets hus säkerhetsavdelning har kopplats in och det kan även bli tal om personskydd.

– Vi har blivit överösta med kommentarer, sist jag hörde var det 32 000 sidvisningar så nu kommer vi att stänga ner sidan, säger Jan-Erik Apelqvist, vice ordförande Folkets hus Gällivare.

Bland kommentarerna finns också en del hot och därför har föreningen Folkets hus och parkers säkerhetsavdelning kopplats in i ärendet. Klockan 12 på torsdagen kommer föreningen i Gällivare att hålla ett extrainkallat möte för att diskutera hur de ska gå vidare.

– Vi var inte beredda på en sådan här reaktion men beslutet står fast. Vår säkerhetsavdelning är inkopplad och det kan även bli tal om personskydd, säger Jan-Erik Apelqvist och fortsätter:

– Just nu är det inte kul, det fick ena jäkla proportioner det här.

LÄS OCKSÅ: (SD): ”Inte acceptabelt med hot och personangrepp”

Policy i hela Sverige

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och partiets skolpolitiska talesperson Stefan Jakobsson hade bokat Folkets hus i Gällivare för ett möte på måndag, ett möte som bokades redan i december. Men igår, fem dagar innan mötet, meddelade Folkets hus-föreningen i Gällivare att de inte längre är välkomna. Orsaken till avbokningen är enligt Folkets hus ordförande Lena Lindberg att det finns en policy som säger att de inte får hyra ut lokalerna till rasistiska och främlingsfientliga föreningar.

”Rätt beslut”

Men trots hot och kommentarer tycker Jan-Erik Apelqvist att de gjorde rätt i att porta Sverigedemokraterna.

– De här olustiga kommentarerna stärker oss bara ännu mer att vi tagit rätt beslut.

Det var för två år sedan, i samband med upptakten inför riksdagsvalet, som Folkets Hus och Parker fattade ett inriktningsbeslut som innebär att Sverigedemokraterna inte får hyra föreningens lokaler framöver.

Vill inte fler kommentarer

När SVT Norrbotten ringer upp Jan-Erik Apelqvist, vice ordförande för Folkets hus Gällivare, vid 14-tiden på torsdagseftermiddagen för att höra hur det gick på mötet med säkerhetsavdelningen vill han inte ge några fler kommentarer.

– Det blir bara större om vi kommenterar mer. Vi har sagt vad vi vill och vår ståndpunkt står kvar. Men nu vill vi inte ge några fler kommentarer överhuvudtaget, säger Jan-Erik Apelqvist.

Folkets hus och parker säkerhetsavdelning vill inte heller kommentera situationen. I ett sms till SVT Norrbotten skriver de att de prioriterar säkerhetsarbetet högt, men att de inte vill ge några fler kommentarer.

LÄS OCKSÅ: Nordan öppnar dörrarna för (SD)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD stoppas i Gällivare

Mer i ämnet