Folkets Hus i Gällivare hyr inte till Sverigedemokraterna Foto: SVT

Folkets Hus stoppar Sverigedemokraterna

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas partiledare Jimmy Åkesson stoppas från att hålla ett möte på folkets Hus i Gällivare. Det avslöjar Norrländska Socialdemokraten, NSD på sin webbsida idag.

Mötet bokades i december och ska hållas kommande måndag i Folkets Hus i Gällivare. Partiledaren Jimmie Åkesson och partiets skolpolitiska talesperson Stefan Jakobsson kommer till Gällivare men nu står partiet utan lokal, då Folkets Hus avbokat den hyrda lokalen.

– Folkets Hus i Gällivare har ett gjort ett misstag. Vi får stå för de konsekvenserna, och då blir det så att vi får säga nej nu och avboka bokningen. Det finns en policy inom Folkets hus och parker som säger att lokalerna inte ska hyras ut till rasistiska och främlingsfientliga föreningar, säger Lena Lindberg, ordförande i Folkets Hus Gällivare, till NSD.

SD stoppas i Gällivare

Upprörd

Paula Palmqvist (SD) är upprörd över beslutet och menar nu att man då även borde tänka om vars kommunen lägger sina fullmäktigemöten.

– De sa att de enligt stadgarna inte får hyra ut för att vi är en rasistisk förening. Jag har ringt upp och pratat med dem efter det och påtalat att det blir svårt för Folkets Hus att hyra ut lokaler till kommunfullmäktige varje månad. Vi sitter ju med där och är lika mycket Sverigedemokrater under de mötena som vi är annars.

Jagar lokal

Nu jagar partiet en ny lokal, och kommer även att få göra detsamma till årsmötet i februari.

– Det här är ett avtalsbrott. Vi har hyrt lokaler där tidigare utan problem. Men nu när Jimmie Åkesson skulle komma drogs rasistkortet fort, säger Paula Palmqvist, till NSD.

Misstag att hyra ut

Lena Lindberg, Jan-Erik Apelqvist och Tony Normark, styrelsemedlemmar i Folkets hus, menar dock att om de hyrt ut förut har det blivit misstag även då.

– Det har inget att göra med Jimmie Åkesson, utan det är dem som parti. Vi har en liggare och anställda som sköter om den. Men vi som sitter i styrelsen har ingen vetskap om det. Har vi hyrt ut tidigare har det också varit ett misstag, säger de.

– Är vi skyldiga att betala så gör vi det, säger Jan-Erik Apelqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD stoppas i Gällivare

Mer i ämnet