Haparandaborna har sagt sitt och nu är resultatet efter den lokala folkomröstningen färdigräknad Foto: Kristian Åkergren/SVT

Färdigräknat efter folkomröstningen i Haparanda

Publicerad

Haparandaborna har sagt sitt och nu är resultatet efter den lokala folkomröstningen färdigräknad. Valnämnden fastställde resultatet under onsdagskvällen.

Endast 28 procent av invånarna i Haparanda valde att delta i folkomröstningen om det nya äldreboendet ska drivas kommunalt eller privat. Den slutgiltiga röstsammanräkningen blev klar på onsdagskvällen.

Av kommunens 7 653 röstberättigade har 2 197 deltagit. Frågeställningen var: ”Ska Hemstranden/Kotiranta särskilda boende kunna drivas på entreprenad?”

Ja eller nej

Rösterna har fördelat sig så här:

  • Alternativ ”Ja”  fick 406 röster (18,48 %)
  • Alternativ ”Nej” fick 1 756 röster (79,93 %)

Det slutliga resultatet av folkomröstningen ska sedan behandlas av kommunfullmäktige, preliminärt den 13 juni.  Om folkomröstningen kommer ha någon påverkan i ett framtida beslut är oklart.

Hör Haparandas kommunalråd om det låga valdeltagandet

Lokalbrevet Norrbotten – prenumerera här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.