Foto: SVT

Beslut om folkomröstning kring skolor skjuts fram

Uppdaterad
Publicerad

Beslut om folkomröstningen om Luleås skolstruktur skjuts fram på grund av kravet på kortare möten på grund av coronapandemin. Frågan kommer i stället att avgöras på fullmäktige den 15 juni.

Det var meningen att kommunstyrelsens arbetsutskott skulle behandla kravet på en folkomröstning vid sitt möte den 27 april, men så blir det inte. Avgörandet flyttas fram en knapp månad för att coronavirusets framfart kräver kortare mötestider.

Enligt Folkhälsoinstitutets rekommendation handlar det om maximalt två timmar.

Coronaviruset i Norrbotten

”Mötestiden räcker inte till”

Kommunalrådet Lenita Ericson (S) är medveten om att det kommer att påverka det politiska arbetet och den första konsekvensen är att debatten om folkomröstningen om skolstrukturen skjuts framåt.

– Ärendet behöver beredas mer, men bedömningen är också att mötestiden på två timmar inte kommer att räcka till. Det här är en viktig och komplex fråga som vi behöver diskutera och fatta beslut kring. Därför väljer vi att flytta fram ärendet för beslut på fullmäktige den 15 juni, säger hon.

Ärendet kommer upp för beredning i kommunstyrelsen i maj och ska alltså beslutas i juni.

– Jag vill vara supertydlig i det här fallet. Ärendet läggs inte på is, utan det kommer upp på fullmäktige den 15 juni.  Jag hoppas att folk har förståelse för att vi vill ha en bra demokratisk process och att det här här ärendet får ta det utrymme som det behöver och som de här coronatiderna kan ge oss, säger Lenita Ericson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet