Lena Norgren kliniksamordnare vid Folktandvården Luleå. Foto: SVT

Folktandvården fortfarande inte ikapp – trots övertid

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Folktandvården i Luleå under ett par års tid jobbat övertid på lördagar för att korta köerna har man ännu inte hunnit ikapp när det gäller kön.

I dag har Folktanvården i Luleå ett så kallat friskvårdsavtal med drygt 10 000 patienter. Friskvårdsavtalet innebär att patienterna betalar en fast avgift och får all tandvård de behöver för att hålla tänderna friska och det är patienter från den gruppen som behandlas på lördagar.

– Vi undersöker dem och lagar, vi gör i stort färdiga de flesta. För att göra det fritt för planerad vård för övriga patienter på vardagarna, säger Lena Norgren, kliniksamordnare vid Folktandvården Luleå.

Lång väntetid

Många friskvårdspatienter som kallas till lördagsbehandling har väntat länge på att få komma till Folktandvården.

Tandläkarbristen i kombination med långa köer har sedan en tid tillbaka inneburit stopp för patienter som vill teckna nya friskvårdsavtal.

– Vi har så många avtal att vi måste ge bra vård åt de friskvårdspatienter vi har så vi kan inte utöka. Men vårt mål är att kunna öppna för nya friskvårdspatienter, vi har satt ett tillfälligt stopp men jag vet inte hur länge det kommer att vara.

28 tandläkare saknas

Hon berättar att det finns ett stort intresse bland personalen att gå in och jobba på lördagar för att få bort köerna, men frågan är hur det ser ut på tandläkarsidan för framtiden.

I december saknades cirka 28 tandläkare i länet och allra sämst var läget i Luleå och Boden.

– Vi rekryterar ju hela tiden, även utomlands när det är möjligt. Vi kommer nog att måsta jobba med färre tandläkare i framtiden, men då kräver det att de andra yrkesgrupperna gör fler saker, för patienterna ska ju behandlas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.