Arkivbild Foto: SVT

För mycket snö i spåren – skidtävlingar tvingas flytta

Uppdaterad
Publicerad

Snöbrist brukar kunna vara ett problem vid skidtävlingar. Men i Luleå är läget i år det omvända – det har kommit för mycket snö och nu tvingas helgens skidorienteringstävlingar flytta till Älvsbyn.

På fredag inleds Barents Winter Games i Luleå då 1400 idrottare mellan 15-25 år från Sverige, Norge, Finland och Ryssland tävlar i 15 olika idrotter. Tävlingarna i skidorientering skulle ha avgjorts på Ormberget i Luleå men på grund av för mycket snö tvingas arrangörerna flytta tävlingarna.

– Det har kommit alldeles för mycket snö. Arrangörerna har fått kasta in handduken och skidorienteringstävlingarna flyttas till Älvsbyn. Vilket passar ganska bra eftersom Älvsbyn har mycket erfarenhet av just skidorientering, säger Annemari Johansson, Norrbottens idrottsförbund.

”Skotrarna går igenom”

Årets vinter längs norrbottenskusten kan sammanfattas som ett vitt fluff. Stora snömängder utan någon blida har gjort att snön aldrig packats ihop.

– Det går helt enkelt inte att preparera några spår. Skotrarna går igenom snölagren, det finns ingen bärighet. 

De tävlande i skidorientering kommer att inkvarteras som planerat i Luleå men bussas till Älvsbyn för att tävla.

Minus i månader

Enligt SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir har det inte varit plusgrader i Luleå de senaste månaderna och snödjupet ligger på omkring 1 meter. Men våren är på ingång.

– Nu börjar ju temperaturen att stiga, i alla fall på dagen. Så det är några fina dagar med riktig vårvinterkänsla att vänta, säger Tora Tomasdottir.

Fakta Barents Winter Games

  • Ett internationellt samarbetsprojekt mellan Norge, Sverige, Finland och Ryssland som riktar sig till unga vuxna mellan 15-25 år
  • Ska fungera som en plattform för utökat utbyte mellan idrottare, tränare och ledare. Mötena ska mynna ut både i ökad kompetens hos deltagarna och bättre förståelse och tolerans för varandras likheter och olikheter
  • Ska främja fysisk aktivitet för alla och bidra till att bryta ned politiska, kulturella och sociala hinder som kan finna mellan länderna
  • Frarm till 2013 genomfördes Barentskamper i en rad olika idrotter, alla vid olika tidpunkter och på olika platser. Men från 2013 bildades ett gemensamt Barents Games där flera idrotter samlas till gemensamma spel. Udda år genomförs sommarspel och jämna år vinterspel. Sverige, Norge, Finland och Ryssland ingår i Barentssamarbetet och turas om att arrangera

Källa: Norrbottens idrottsförbund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.