Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Förakt och hat på sociala medier mot politiker. Anders Rönnqvist från Sjukvårdspartiet i Haparanda berättar om hur påhopp påverkar politiker. Foto: SVT

”Vi betraktas nästan som kriminella” – förakt och hat på sociala medier mot politiker

Uppdaterad
Publicerad

Det var i anslutning till två politiska ärenden i Haparanda, försäljningen av värmeverket och ny skolstruktur, som det hela brakade loss i sociala medier. Politiker kallades för patrask och för att vara okunniga.

– Vi betecknades som nästan kriminella, vi var okunniga och att vi fick arvoden som inte syns. Här sprids ett politikerförakt som är väldigt olyckligt, säger Anders Rönnqvist från Sjukvårdspartiet som tillsammans med tre borgerliga partier styr Haparanda kommun efter valet förra året.

Ansvar

Anders Rönnqvist menar att det vilar ett stort ansvar på de som äger sociala medier med vars hjälp mindre trevliga åsikter och budskap sprids snabbt.

– Dom som äger sociala medier borde inte släppa igenom rena personangrepp och påhopp som förekommer. Det här kan göra att det blir svårt att rekrytera politiker i framtiden.

Förakt mot äldre

Han menar också att kommentarer om ålder är återkommande och det i negativ bemärkelse.

– Det finns även ett förakt mot åldersstigna politiker. Jag är 72 år och tycker att jag är fullt fungerande som politiker. Vem vill bli politiker i det här samtalsklimatet?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer