En tidigare anställd vid Arbetsmiljöverket berättar att han upplever att myndigheten försämrats: ”Vi ska ju vara en av de viktigaste aktörerna” Foto: SVT

Före detta inspektör: ”Det är en tragedi”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet inspektioner i Norrbotten har minskat kraftigt de senaste tio åren. – Vi har hört hur många gånger som helst: ”Vad viktigt att ni kommer. Men ni är här för sällan”, säger en före detta anställd vid Arbetsmiljöverket.

SVT Nyheter Norrbotten har pratat med en person som har varit anställd av Arbetsmiljöverket i norra Sverige. Han vill dock vara anonym eftersom han vill undvika konflikter och bråk med sin gamla arbetsgivare.

Omorganisationen förändrade

Mannen berättar att myndigheten fungerade annorlunda och mycket bättre för runt tio år sedan, innan inspektionen omorganiserades 2013. Då beslutades det att inspektionsavdelningens tio distrikt skulle delas in i fem regioner med en central chef knuten till huvudkontoret.

De gick till jobbet och dog

Efter omorganisationen blev jobbet mer detaljstyrt samtidigt som man fastnade på kontoret med pappersarbete, berättar mannen.

– Tidigare kunde vi sitta själva och bestämma. Vi fick helt enkelt bestämma mer själva och styra vår tid.

Prioritera bort inspektioner

De senaste tio åren har både antalet inspektioner och inspektörer minskat. I Norrbotten har inspektionerna minskat med över 40 procent mellan 2009 till 2018. I Sverige minskade antalet inspektörer med 30 procent mellan 2008 till 2016.

– Det är en tragedi. Man skulle behöva fler inspektörer ute på fältet. Samtidigt sker det många dödsfall och de ärendena kan du aldrig lämna bort. Då måste du ta bort det som är mindre prioriterat, som inspektioner ute på fältet, säger den före detta inspektören.

Men inspektionerna kan öka i framtiden. Förra året skedde ett trendbrott och antalet inspektioner ökade i Norrbotten.

– I region nord ökade vi i fjol våra inspektioner med 25 procent, så man ser skillnad, säger Fredrik Hedlund, regionchef på Arbetsmiljöverket.

Frustation hos anställda

Enligt mannen som vi intervjuat har det vuxit fram en frustation hos många av de anställda.

– Vi anser ju att vi ska vara en av de viktigaste aktörerna ute på arbetsplatserna för att se till att det blir en säker arbetsmiljö. Vi har hört hur många gånger som helst: ”Vad viktigt att ni kommer. Men ni är här för sällan”, säger den före detta anställda vid Arbetsmiljöverket.

Når fem procent

Fredrik Hedlund, regionchef på Arbetsmiljöverket i region Nord, säger att myndigheten är en viktig del av arbetsmiljön, men att man ska komma ihåg att arbetsgivarna bär det yttersta ansvaret.

– Vi är ute på fältet i den grad vi kan, utifrån de resurser vi har. Man ska komma ihåg att Arbetsmiljöverket aldrig kommer att kunna reglera eller inspektera bort dödsolyckor. Vi når ut till ungefär fem procent av landets arbetsställen och arbetsgivaren har det yttersta ansvaret för arbetsmiljöfrågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De gick till jobbet och dog

Mer i ämnet