Foto: Arkiv

Företag får böta 300.000 kronor efter olycka

Uppdaterad
Publicerad

Ett företag får böta 300.000 kronor efter att en anställd skadat sig vid en olycka.

Det var under vintern 2015 som olyckan inträffade på Smurfit Kappas pappersbruk i Piteå. En anställd, som vid tillfället arbetade inne i en så kallad barktrumma, halkade svårt och ramlade omkull.

Olyckan medförde att den anställde bröt vänster underben och tvingades till en längre sjukskrivning. Personen har även i dag kvarstående men i form av känselbortfall och begränsad rörlighet.

Får böta 300.000 kronor

Trumman som den anställde arbetade i uppges vid tillfället ha varit hal och på botten ska det ha funnits kvar massaved – och därför ska nu företaget betala 300 000 kronor i företagsbot för arbetsmiljöbrott.

Åklagaren anser att de ansvariga inte gjort tillräckligt för att förebygga olyckan. Bland annat saknades en noggrann undersökning och bedömning av riskerna vid underhållsarbetet i trumman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.