En till person är misstänkt för inblandning i Lulebohärvan. Hovrätten har häktat en företagare som är misstänkt för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman. Foto: SVT

Lulebohärvan – företagare häktad misstänkt för inblandning i miljonsvindel

Uppdaterad
Publicerad

En före detta chef på Lulebo sitter sedan förra veckan häktad för grov trolöshet mot huvudman. En misstänkt företagare, som åklagaren också ville häkta på samma gång, släpptes på fri fot av Luleå tingsrätt – men han har nu häktats av hovrätten.

Åklagaren Rickard Finnberg överklagade tingsrättens beslut och sent på tisdageftermiddagen kom beskedet att mannen ska häktas, vilket NSD är först med att berätta.

– Det handlar inte om någon ny bevisning utan hovrätten gör en annan bedömning än tingsrätten, säger Rickard Finnberg till SVT Nyheter Norrbotten.

Miljonsvindel på Lulebo

Misstänks

Hovrätten skriver i beslutet att det finns risk för att företagaren på fri fot undanröjer bevis eller på annat sätt försvårar utredningen. Brottsrubriceringen mot företagaren är att han är misstänkt för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman.

Större belopp

Det var den 22 april som det blev känt att det kommunala bostadsföretaget Lulebo polisanmält en chef för att bland annat ha attesterat luftfakturor under minst två års tid. Det handlar om belopp på minst sex miljoner kronor, enligt uppgifter till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Miljonsvindel på Lulebo

Mer i ämnet