Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anne Enoksson, näringslivsstrateg i Arvidsjaurs kommun, tror att utbildning kan göra företagsklimatet bättre.  Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Företagsklimatet ska bli bätte i Arvidsjaur: ”Vi är långt ifrån målet”

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska företagsklimatet i Arvidsjaur förbättras. Ett led i det är utbildningssatsningen ”Förenkla helt enkelt”.
– Vi måste ha en bra dialog med företagen och visa att det är viktigt med företagandet i kommunen, säger Anne Enoksson, näringslivsstrateg i Arvidsjaurs kommun. 

Det är i första hand ledande tjänstemän och politiker i Arvidsjaurs kommun som ska gå utbildningen ”Förenkla helt enkelt”, som leds av organisationskonsulten Thomas Forslin på uppdrag av SKR (Sveriges kommuner och regioner). 

– Vi måste lära oss att förstå företagens vardag på ett annat sätt. Förstå hur beslut som tas och regler som tillämpas påverkar företagen, säger näringslivsstrategen Anne Enoksson.

”Samarbetet kan bli bättre”

Hur skulle du beskriva företagsklimatet i Arvidsjaur? 

– Jag skulle säga att vi är på rätt väg, men långt ifrån målet. Jag tror att samarbetet mellan förvaltningarna kan bli bättre. Den här utbildningen är ett led i ett förbättrat företagsklimat, men vi måste även ha en plan framåt och jobba långsiktigt, säger Enoksson.

Många vill starta eget

Hur många företagare finns det i Arvidsjaur? 

Vi har närmare 1 000 aktiva företagare i kommunen. De senaste åren har vi sett att det är många som vill starta eget. Bara under förra året var det nästan 50 nyregistrerade företag i Arvidsjaur och det betyder mycket för kommunen, säger, näringslivsstrategen Anne Enoksson. 

I klippet berättar Anne Enoksson om hur företagsklimatet i Arvidsjaur ska förbättras. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer