Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet redogör flyghistorikern och förre stridspiloten Alf Ingesson Thoor varför han anser att flygplanskraschen 1943 utanför Övertorneå var en olycka. Foto: Arkiv, Per Olov Nilsson, SVT arkiv, Gunnar Hammar

Förre stridsflygaren: ”Kraschen 1943 var inte en nedskjutning”

Publicerad

Två flyghistoriker anser att teorin om att ett svenskt stridsflygplan skulle ha skjutits ned av främmande makt i Övertorneå 1943 kan motbevisas. Bland annat hävdar de att vittnen till kraschen troligen har fel uppgifter om att planet ska ha brunnit i luften.

Alf Ingesson Thoor har arbetat i flygvapnet i 50 år och har dessutom arbetat vid haveriutredningar, bland annat som vittnespsykolog.

Tillsammans med flyghistorikern Göran Jacobsson har han skrivit en bok om svenska haverier med dödlig utgång under kalla kriget, och arbetar nu med uppföljaren om tiden mellan 1926 och 1945 samt efter 1990.

De har studerat fallet med det havererade svenska bombplanet som kraschade på isen på sjön Poustijärvi utanför Övertorneå den 3 februari 1943.

Felbedömt höjden

Enligt dem var kraschen om en olycka och att det ska inte finnas stöd för teorin om en nedskjutning som lanserats av författaren Lars Gyllenhaal och Kirunadykarna Roine Norström och Simon Kenttä.

Alf Ingesson Thoor och Göran Jacobsson anser att händelseförloppet är väl kartlagt och dokumenterat i haverirapporten. Det ska ha handlat om att piloten vid följning av terrängen ska ha felbedömt höjden och i relativt brant vinkel kolliderat med den snötäckta isen.

– För de anhörigas skull är det en känslig sak att man inte spekulerar för mycket, säger Alf Ingesson Thoor.

Många frågetecken

Lars Gyllenhaal har tagit del av argumenten från Alf Ingesson Thoor och Göran Jacobsson. Han vidhåller att det finns många frågetecken kring händelsen och att det finns anledning att fortsätta att försöka bringa större klarhet, inte minst med hänsyn till de anhöriga.

– De anhöriga som vi har varit i kontakt med har varit tacksamma för vår forskning, säger han.

I klippet redogör Alf ingesson Thoor varför han anser att kraschen verkligen var en olycka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.