Förvaltningsrätten gav mannen rätt mot försäkringskassan för andra gången.

Luleåbo vann i förvaltningsrätten – igen

Uppdaterad
Publicerad

En Luleåbo i 50-årsåldern lider av värk.ständig trötthet, depression, sömnsvårigheter och rörelseproblem, men han fick ändå inte halv sjukpenning av försäkringskassan.

Mannen har diskbråck och ischiassmärta och hans arbetsförmåga har av läkare bedömts till högst 50 procent i ett anpassat arbete.

”Jag har svårt att klara moment som innebär att bära och lyfta. Då blir jag bara sämre.” skriver Luleåbon.

Bakläxa igen

Men försäkringskassan anser att han har en arbetsförmåga på 65 procent och avslog hans ansökan för första gången 2014 och då ändrade förvaltningsrätten det beslutet. Men försäkringskassan valde efter en tid att dra in sjukpenningen igen och under 2017 fick kassan bakläxa ännu en gång.

”Han har svårt att bära och lyfta och bibehålla kroppspositioner en längre tid. Ökad belastniong, även lindrig, utlöser försämring med ökad smärta, vilket ger ökad trötthet, dåligt humör, nedsatt uthållighet och störd nattsömn”.

”Han har en tendens att snava när höger fot inte går att styra helt och vi bedömer att hans arbetsförmåga varit nedsatt till hälften.” skriver förvaltningsrätten i sitt beslut som gäller retroaktivt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.