Sjukresor och färdtjänst försenade till följd av smittläget i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Färdtjänst och sjukresor är tidsbeställda tjänster – och eftersom många taxiförare sitter i karantän eller är sjuka så kan det bli förseningar. Just nu är läget värst i Haparanda.

– Man försöker utnyttja bilarna till max för att göra det bästa av situationen, säger Maria Isaksson, kundservicechef vid Länstrafiken.

För Länstrafikens vanliga bussar i kollektivtrafiken är läget under kontroll, men även där har det varit problem med att hitta ersättare för bussförare på vissa linjelagda turer och resenärer drabbas av förseningar eller inställda turer.

Länstrafiken uppmanar alla sina resenärer att hålla koll på hemsidan.

Coronaviruset i Norrbotten

Dålig användning av munskydd

Länstrafiken uppger att väldigt få personer använder munskydd i taxin, på bussen eller inne på busstationerna. Och de vädjar nu till resenärer att visa hänsyn och att använda munskydd när man exempelvis åker sjuktaxi eller färdtjänst.

– Vi ser en väldigt låg användning av munskydd bland våra resenärer och uppmanar alla som reser med oss att följa gällande rekommendationer och stanna hemma vid symptom. Smittspridningen i länet är hög just nu och vi vill att alla ska känna sig trygga när de åker kollektivt, säger Ingela Karlsson, tillförordnad vd för Länstrafiken.

Stängda framdörrar på bussarna

Förra veckan stängde Länstrafiken bussarnas framdörrar för påstigning. För resenärerna innebär detta att man köper och blippar sin biljett framme vid föraren och sen går ombord via bakdörren.

Vissa linjer har dock fortfarande öppna framdörrar för att underlätta vid exempelvis skolskjutsar. Lösningen är tillfällig och gäller till och med den 13 februari.

I videon berättar Maria Isaksson vid Länstrafiken om hur stora förseningar det handlar om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet