Drönare ska laga vindsnurror

Uppdaterad
Publicerad

Inom ett år tror forskare på Luleå tekniska universitet att självgående drönare kan användas för att laga bland annat vindsnurror.

I labbet på Luleå tekniska universitet jobbar robotforskarna just nu på att ta fram en typ av självgående drönare som kan användas för att skanna av och reparera saker. Bland annat höga vindsnurror där reparationsarbeterna innebär stora risker för reparatörerna.

– Drönarna är programmerade att flyga runt snurran och scanna av dem och bygga en 3D bild av dem. Sedan kan de laga eller rengöra snurran, säger George Nikolakopoulos som är professor i robotteknik och som leder projektet.

”Vår målsättning är att robotar ska bli en självklar del av människors vardag”, säger professorn George Nikolakopoulos. Foto: SVT

Drönarna programeras men sköter sig sedan helt själva. Förhoppningen är att det ska finnas en färdig prototyp inom ett år.

– Vår målsättning är att robotar ska bli en självklar del av människors vardag, säger professorn som även jobbar med proteser som kan användas av människor. Tänk Luke Skywalkers robothand.

Är du inte orolig att robotarna ska ta över?

– Nej, de behöver i alla fall mig fortfarande för att programmera dem, säger George Nikolakopoulos med ett skratt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.