Åsa Engström Foto: SVT

Forskare: ”En del tar med böckerna på semestern”

Uppdaterad
Publicerad

Dagboksanteckningar skrivna av vårdpersonal vid vård av svårt sjuka har funnits sedan början av 90-talet – och forskning visar att det fungerar som en hjälp för patienterna att bearbeta tiden på intensivvårdsavdelningen.

– Ja, det har funnits länge, men på senare tid har det kommit nationella riktlinjer där man rekomenderar att det ska göras dagböcker, Åsa Engström, utbildad sjuksköterska och professor på Luleå tekniska universitet.

Forskat om ämnet

Åsa Engström har forskat kring värdet av dagboksanteckningar.

Val 2018 – #dinröst

Och det har gjorts doktorsavhandlingar som visar att dagböckerna har stort värde för patienterna.

I den högteknologiska miljön på IVA, intensivvårdsavdelningen, ligger patienter ofta neddrogade. De kan ha obehagliga hallucinationer och förändrad kroppsuppfattning.

Då kan det hjälpa efteråt att få hjälp med att skapa sammanhang i efterhand genom dagböcker skrivna av vårdpersonal och anhöriga.

Väder och framsteg

I dagböckerna skrivs det kanske om vilket väder det är utanför fönstret, vilka som varit på besök och lite om hur personen mår och vilka framsteg den gör.

– Att personen andats själv en stund utan respirator till exempe. Om personen gillar ishockey skriver man kanske något om hur det gick för Sverige i matchen.

Anhörigas anteckningar viktiga och svåra

Också anhöriga skriver dagbok om sina känslor och tankar. Något som beskrivs som det allra mest känslomässiga att läsa, men ändå mycket betydelsefullt.

Att få läsa om hur mycket man betyder för sina anhöriga.

– För många är dessa dagböcker otroligt värdefulla, de hjälper till att skapa ett sammanhang. En del har till och med tagit dem med sig på semestern eller förvarar dem i bankfack, säger Åsa Engström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet