Hårda kritiken: ”Strider mot folkhälsopolitisk handlingsplan”

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer skarp kritik från forskare vid LTU och Region Norrbotten mot Luleå kommuns beslut om höjda avgifter vid badhusen och på Ormberget.

Enligt en av forskarna hade det exempelvis varit mer lönsamt för Luleå kommun att dela ut en tjuga till alla som passerade Ormbergets skidspår, istället för att börja ta betalt, säger en av forskarna.

– Tanken är värd att pröva i alla fall för det är ett enormt åtagande det här med att vända folkhälsotrenden i norr, så att alla alla goda krafter behövs åt alla håll, säger, Anna-Karin Lindqvist, hälsoforskare vid Luleå tekniska universitet.

”Kommunen skickar fel hälsosignal”

Hon medger att upplevelsen av ett åk på superpreparerat skidspår är värt 40 kronor för många, inklusive henne själv. Men hon tycker att kommunen bör lyfta frågan till en högre nivå eftersom Norrbotten har ett sämre hälsoläge än övriga Sverige i flera avseenden. Därför menar hälsoforskaren att det höjda avgifterna skickar en felaktig folkhälsosignal, som kan få förödande konsekvenser på sikt.

– Avgifterna på badhusen höjs radikalt och där kan man ju se att när det gäller simkunnigheten så kan man ju faktiskt tala om livsfara, säger Anna-Karin Lindqvist.

”Strider mot handlingsplanen”

Även Margareta Eriksson vid Region Norrbotten som är forskare i fysisk aktivitet reagerade starkt när beslutet om höjda avgifter klubbades. Hon hänvisar till att det i Norrbottens folkhälsopolitiska handlingsplan står att levnadsvanor som påverkar hälsan positivt ska öka, samtidigt som man ska minska de den ekonomiska ojämlikheten.

– Det kan ju vara en ensamstående mamma med flera barn som har det pressat ekonomiskt så det är klart att höjda avgifter i kommunala anläggningar kan göra att det är svårare att utnyttja dem. Så det motverkar ju intentionerna till att förbättra hälsan bland dem som är mer utsatta, säger Margareta Eriksson som är forskare i fysisk aktivitet vid Region Norrbotten.

Skulle du säga att det rent av strider mot den folkhälsopolitiska handlingplanen?

– Ja det skulle jag vilja säga. Socioekonomin gör mig enormt upprörd, för hälsa är inte rättvist fördelat och då behöver man stödja på den breda fronten. För det handlar inte om att några få ska åka Vasaloppet utan det handlar om att väldigt många ska röra sig i vardagen, säger Anna-Karin Lindqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.