Planen är att forskningen ska leda till färre driftstörningar, oplanerade stopp och förseningar. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Forskare på LTU ska bidra till bättre järnvägar i Sverige

Publicerad

Trafikverket satsar 150 miljoner under tio år på järnvägsforskning vid Luleå tekniska universitet (LTU). Detta ska leda till att Sverige får bättre järnvägar och punktligare tåg.

Det är Järnvägstekniskt centrum (JVTC) vid universitet som får Trafikverkets förtroende. Forskningens fokus ligger på drift och underhåll av infrastruktur och järnvägsbroar.

Detta ska i slutändan leda till att Sveriges järnvägar får ökad driftsäkerhet och livslängd, högre kapacitet och säkerhet och punktligare tåg.

– För Sveriges kunskaps- och innovationsbehov inom järnvägen betyder den här satsningen mycket. Resultaten av satsningen kommer att märkas framför allt genom en minskning av driftstörningar, oplanerade stopp och urspårningar, och att vi får punktligare tåg, säger Uday Kumar, professor i drift och underhåll vid Luleå tekniska universitet och föreståndare för JVTC i ett pressmeddelande.

Luleå tekniska universitet planerar även att starta en civilingenjörsutbildning med fokus på hållbara transporter och mobilitet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer