Sven-Gunnar Lunneryd, sälforskare på SLU. Foto: SVT

Forskare: ”Vi har en explosion av sälar”

Uppdaterad
Publicerad

Sälstammen måste minska – för kustfiskets överlevnad. Det menar sälforskaren Sven-Gunnar Lunneryd.

Sälen var utrotningshotad på 70-talet på grund av miljögifter i Östersjön. Därför infördes det jaktrestriktioner för att skydda artens framtid – och sedan dess har populationen ökat markant.

I dag är det endast tillåtet att skyddsjaga sälar. Jakten får endast ske inom 200 meter från den plats där fiske bedrivs, där sälar orsakat skador på fiskeredskap eller tagit fångst från fiskenät.

– Vi har en explosion av sälar, säger Sven-Gunnar Lunneryd, sälforskare på SLU.

25 000 sälar i Bottenviken

Forskare uppskattar att det finns upp emot 25 tusen vikarsälar i Bottenviken. Och varje år ökar de med ungefär 1 000 nya sälar.

Men den växande sälstammen innebär kostsamma konsekvenser för fiskenäringen – och det har lett till konflikter.

– En del av yrkesfisket i Bottenviken klarar sig något från sälangrepp. Det är sådana som trålar siklöja som har konflikt i att sälen äter siklöjan. Men laxfisket, där finns lösningar med hjälp av sälsäkra fiskhus, säger Lunneryd och fortsätter:

– Men både yrkesfiskare och nu främst fritidsfiskare som försöker fiska med nät – där har vi snart en olösbar konflikt. De får inte ha sina grejer i fred och om några år tror jag inte att det kommer vara speciellt mycket garnfiske eller nätfiske överhuvudtaget i Bottenviken.

”Bråttom att politikerna vaknar”

Lunneryd menar att sälstammen måste minska för att hitta en balans mellan sälen och människan. Men han är rädd att politikerna kommer vakna försent.

– Det är bråttom att politikerna vaknar och tar det här på allvar. Hitta lösningar där vi kan förvalta eller jaga sälen på ett ansvarsfullt sätt. Och hitta balansen mellan säl och människa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.