VR-gruva testas i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Luleå tekniska universitet och LTU Business medverkar i EU:s hittills största projekt på gruvområdet, SIMS. På nio testplatser i fyra länder testas gruvmaskiner och kommunikationsteknik med syftet att utveckla framtidens hållbara gruvor.

I Europas största guldgruva i finska Kittilä testas batteridrivna borriggar, lastare och truckar, som man hoppas ska kunna ersätta dagens dieseldrivna maskiner. Då skulle man slippa utsläpp och skapa en bättre arbetsmiljö. 

Gruvbranschen vill att allt fler ska jobba ovan jord istället för som i dag, under jord. För att kunna fjärrstyra maskiner och använda sig av självstyrande fordon, krävs en robust kommunikationsinfrastruktur. I projektet testar man hur 5 G tekniken ska fungera i gruvor långt under jord, som ju förändras allt eftersom de är i drift.

Virtuell gruva

Att en del arbetsuppgifter kan skötas ovan jord, kan göra branschen mer attraktiv, menar Jenny Greberg, biträdande professor i gruv- och berganläggningsteknik vid LTU.  För att sprida kunskap om forskningsprojektets resultat, till exempel att visa gruvbolag att batteridrivna maskiner är lika effektiva som de dieseldrivna, ingår i projektet att bygga en virtuell gruva där maskiner och teknik testas och visas.

– Vi kan också visa beslutsfattare och allmänheten hur en modern gruva fungerar. Den virtuella gruvan kan också användas i utbildningssyfte och för att öka intresset för att studera till spännande yrken som finns i gruvbranschen, säger Jenny Greberg.

Den virtuella gruvan kommer att vara tillgänglig via mobiltelefon och andra plattformar, men kommer även att finns på Teknikens Hus i Luleå samt på Tekniska muséet i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.