Emelie Marnemo och personalen på Fjällbackens förskola i Jokkmokk har tröttnat på den omfattande vandaliseringen. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Förskola vandaliserad i Jokkmokk – personal dundrar över dumpade kondomer

Uppdaterad
Publicerad

Personalen på Fjällbackens förskola i Jokkmokk har fått nog. Nu ryter de ifrån och polisanmäler flera fall av skadegörelse och larmar för nedskräpning som kan få förödande konskevenser.

– Tänk om någon av våra 1-åringar skulle stoppa en använd kondom i munnen. Eller en bit glas, säger Emelie Marnemo.

Listan över vandaliseringen som skett på och kring Västra skolan samt Fjällbackens förskola kan göras lång. Bland annat har rabatter rivits och eldats upp, bord och stolar har slagits sönder och även barnens projektarbeten har slitits ner från väggarna.

– Dessutom är fönster nedklottrade med snoppar och det står skrivet horungar på vissa dörrar. Det har gått alldeles för långt och allt är polisanmält, säger Emelie Marnemo, lärare vid Fjällbackens förskola.

Förskolans personal och barn har fått komma till en förstörd och nedsmutsad skolmiljö. Foto: Privat

Jordnötter kan få förödande konsekvenser

Nedskräpningen på skolgården är också ett stort problem. Det är inte bara använda kondomer som personalen fått städa bort – man har även hittat jordnötter flera gånger.

– Vi har barn med jordnötsallergi och skulle de barnen få i sig en av nötterna kan det handla om liv och död, säger Marnemo.

”Var är respekten?”

Barnen på förskolan är i åldrarna 1-6 år och enligt personalen är det ett större gäng ungdomar som ligger bakom skadegörelsen.

– Det verkar populärt att dricka alkohol på Västras skoltak och på vår förskolegård. Det är ibland upp till 30 ungdomar och vi förstår att de vill ha någonstans att hänga. Men var är respekten?, säger Marnemo som nu uppmanar alla föräldrar i Jokkmokk att prata med sina barn om hur man beter sig.

Personalen har haft stora problem med klotter på skolgården. Foto: Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.