Arkivbild. Ett litet barn som rest från Storbritannien till Norrbotten har testat positivt för brittiska varianten av coronaviruset. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Första fallet av brittiska coronaviruset i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Norrbotten har nu fått sitt första fall av den muterade brittiska coronavirusvarianten. Enligt Region Norrbotten är det ett barn utan symptom som testats positivt.

Familjen reste från Storbritannien till Norrbotten under julhelgen och blev uppmanade att testa sig när de kom till Sverige. Hela familjen testade sig men endast barnet fick ett positivt resultat. Enligt Region Norrbotten har smittspårare tillsammans med familjen genomfört en smittspårning.

– Risken för att denna smitta ska ha spridit sig i länet från det aktuella fallet är låg.  Det rör sig om ett litet symtomfritt barn och små barn tenderar att vara låggradigt smittsamma, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare, i ett pressmeddelande.

Den muterade formen av coronaviruset (VOC202012/01) upptäcktes i mitten av december i Storbritannien. Den muterade formen anses inte vara farligare men upp till 70 procent mer smittsam.

SVT Norrbotten har försökt att nå Anders Nystedt, smittskyddsläkare, för en kommentar men utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.