Coronapandemin försvårar nollningen på LTU, enligt rektorn Birgitta Bergvall-Kåreborn. Foto: SVT

Rekordintag på LTU – förstaårsstudenter prioriteras

Publicerad

Inför hösten börjar rekordmånga nya studenter på Luleå tekniska universitet. För att inte för många ska samlas samtidigt på universitetsområdet under hösten, kommer LTU därför prioritera att de nya eleverna får möjlighet till föreläsningar på plats.

Förra höstterminen antogs över 10 000 personer till Luleå tekniska universitets program och kurser vilket var den högsta siffran på flera år. Men i år slog universitetet nytt rekord med 12 500 personer. En ökning med 23 procent jämfört med 2019.

Kortar nollningsperioden

För att minska riskerna för en eventuell smittspridning under den pågående pandemin, har universitetet därför valt att korta ner studiestarten, även kallad nollningen. Dessutom förinspelar man mycket av informationen som ska ut till studenterna, och försöker hålla nollningsaktiviteterna inom klasserna, berättar Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor på LTU.

Coronaviruset i Norrbotten

Fortsatt hemmastudier

För de som studerar på universitetet sedan tidigare ser det ut att bli en hel del hemmastudier fortsättningsvis också, då man väljer att prioritera resurserna på plats för förstaårseleverna.

– För dem kommer vi göra allt vi kan för att de ska ha en så vanlig, normal studiestart och läsperiod som vi kan, från de rekommendationer som finns, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn.

I klippet ovan hör du Birgitta Bergvall-Kåreborn berätta om det kommande studieåret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet