”Förståelse för den oro som barnen och föräldrarna känner när skolan hotas av nedläggning”

Uppdaterad
Publicerad

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Emma Engelmark (S) har förståelse för den oro som barnen och föräldrarna i Ersnäs känner när skolan hotas av nedläggning.

– Skolan är till för barnen och det är det som är prio ett, säger Emma Engelmark och fortsätter:

– Vi måste rekrytera och behålla all den personal vi har. Just lärare och pedagogiken är det som gör skillnad och det är det vi måste välja. Sedan att man tyvärr måste stänga skolor, det är jättetråkigt. Och jag förstår att det berör ens egen vardag men det är inte alltid lätt att ta sådana beslut.

Skolbesparingar i Luleå

Effektiviseringar och nedläggningar

Luleå kommuns nämnder ska göra nedskärningar, eller effektiviseringar som kommunen kallar det, på 269 miljoner kronor mellan åren 2019 och 2022. Flera skolor och förskolor utanför centrala stan har redan stängts och nu hotas skolorna i Ersnäs och Klöveträsk i södra delen av kommunen.

Det var en flicka från Ersnäs som sa till mig dag att det måste finnas ett annat sätt än att lägga ned skolor?

– Barn och utbidningsnämnden har tittat på allt. Man har dragit ned på administration och chefsled, något som sker inom förskola, skola och gymnasium. Vi ser också att vi har lokalytor för 9000 elever men att det är 7000 elever i kommunen. Och då behöver vi anpassa det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolbesparingar i Luleå

Mer i ämnet