Nu planerar LTU att sätta ut en mobiltelefoni-förstärkare på Aktse i östra delen av Sareks nationalpark. Foto: Google Earth

Förstärkare på Aktse ska bättra på mobiltäckning i fjällen

Uppdaterad
Publicerad

Nu planerarLuleå tekniska universitet att sätta ut en mobiltelefoni-förstärkare vid Aktse i östra delen av Sareks nationalpark. Förstärkaren är en del i projektet Full täckning, som LTU leder. Projektet arbetar för att förhindra digital uteslutning genom att öka mobiltäckningen på landsbygden.

Det är ännu inte helt klart att förstärkaren ska sättas ut. Det är bland annat en ekonomisk fråga. Förstärkaren är i storlek av en mindre resväska och ska troligen drivas av solceller om det placeras ut.

I projektet tittar man också på möjligheten av ta till högmaster för att skicka ut extra starka mobiltelefonisignaler.

– Alltså de riktigt höga typ Vattenfall, Teracom och andra master, säger Arne Gylling, projektledare på Centrum för distansöverbryggande teknik (CDT).

– Vi har tittat på att nyttja dem för att få mycket större spridning – nu pratar vi många många mil. Kanske inte hög bandhastighet och jättemycket data utan det gäller att få ut täckning. Det är en helt ny teknik med modifierade basstationer och nya antenner högt uppe i en mast.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.