Björnhuvudet kan komma från en björn som dödats av andra björnar säger den åtalade mannens advokat Lisa Länta. Foto: Polisen/SVT

Försvaret: Björnen kan ha dödats av andra björnar

Uppdaterad
Publicerad

Han står åtalad för grovt jakthäleri efter att polisen hittat ett björnhuvud i hans frys. Mannens försvarare hävdar att björnen kan ha dödats av andra björnar.  

Vid husrannsakan för drygt ett år sedan hittade polisen ett fryst björnhuvud i en containerfrys. Idag hördes mannen, som haft uppdrag åt Länsstyrelsen i Norrbotten, i rätten där han står åtalad för grovt jakthäleri. 

Honbjörnen som hetat Kanti har tidigare ingått i ett björnforskningsprojekt men var inte längre en forskningsbjörn. Björnhuvudet hade avskurna öron och ett polyesterrep fastspänt och huvudet hittades i en frys som används i ett forskningsprojekt.

Illegal rovdjursjakt

Björnkamp

Mannens försvar hävdar att björnen kan ha dödats av andra björnar, vilket enligt försvaret är en relativt vanlig dödsorsak. Försvaret hade kallat på ett vittne, Ole-Gunnar Stöen, en norsk björnforskare som kunde berätta att cirka 20 procent av björnarna dör av annat än jakt och av de resterande dör omkring 90 procent i så kallade björnkamper. Han berättade också att björnar äter andra björnar och är alltså asätare.

Sveriges björntätaste område

Mannens advokat, Lisa Länta, påpekade också att området där den åtalade mannen bor är Sveriges björntätaste vilket kan vara orsaken till att björnar tävlar om sitt revir och dödar varandra. Försvaret hänvisade till siffror från björnforskningen om att det idag finns över 500 björnar i Norrbotten.

”Stressig livssituation”

Men mannen kunde inte idag förklara varför huvudet som han hittat och tagit hem till frysen hade ett fastspänt rep och avskurna öron. Dessutom ska man rapportera till polisen när man hittar kvarlevor efter dödade skyddade djur. 

Den hälerimisstänkta mannen skyllde på en stressig livssituation både privat och på jobbet och sade att när han inte fick tag på en kontaktperson hos en myndighet så glömde han huvudet kvar i frysen. Han hävdade också att han inte hade lagt märke till repet eller de avskurna öronen. Det kan enligt honom själv bero bland annat på att han är färgblind och att han hittade björnskallen på kvällen när han var trött och det var mörkare i skogen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Illegal rovdjursjakt

Mer i ämnet