Magnus Ericsson advokat Foto: SVT

Försvarsadvokaten kritisk i sin slutplädering

Uppdaterad
Publicerad

Tilltalades advokat var kritisk till vittnen och polisens expert i sin slutplädering.

18-åringens försvarsadvokat Magnus Ericsson var i sin slutplädering kritisk till polisens bilinspektörens kunskap samt dataprogrammet som inspektören använt sig av för att simulera olyckan i sin inspektion. Detta då han menar att försvaret inte kunnat kontrollera detta dataprogram för att se om datorn har gjort rätt.

Ifrågasätter vittnena

Advokaten ifrågasätter också samtliga vittnen när det gäller hastigheten då det framkommit flera olika versioner på hur fort målsägande kört. Allt från 70,80 till 100 kilometer i timmen har nämnts, därför menar advokaten att man bör väga dessa vittnesmål lågt.

Dödsolyckan på julafton i Luleå

Ericsson ifrågasatte även vittnesmålen gällande om trafikljusen visade rött eller ej. Han menar att flera vittnesmål ej går ihop, att de ej kan stämma.

Vill att åtalspunkterna ogillas

Advokaten menar att båda åtalspunkterna åklagaren yrkar på bör ogillas. Åklagaren Lindha Strömberg yrkade på att 18-åringen döms till minst ett års fängelse för grovt vållande till annans död och grov vårdslöshet i trafiken.

Han säger vidare att om rätten dömer för fortkörningen men ej för att han kört mot rött bör straffet max bli vårdslöshet. Han säger även att om rätten dömer på båda åtalspunkterna så bör det högst bli samhällstjänst.

Tingsrätten har meddelat att domen kommer den 30 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolyckan på julafton i Luleå

Mer i ämnet